Nagelproblemen

Broze nagels door de menopauze

  • Door
  • november 8, 2017

U herkent het probleem. In uw nagelstudio ontvangt u vrouwen van middelbare- tot oudere leeftijd met broze nagels. Het kan zijn dat de nagels splijten, schilferen en/of lengteribbels vertonen. Als u wordt gevraagd naar de oorzaak ervan, dan kunt u uitleggen dat het niet ligt aan een bepaald voedingspatroon of aan de levensstijl, maar dat het kan worden veroorzaakt door de overgang, de menopauze.

Als vrouwen in de overgang gaan doet de natuur haar werk, met allerlei geestelijk en lichamelijke klachten tot gevolg. Het liefst zou je altijd jong blijven. Toch ontkom je niet aan het proces waarin de huid veroudert, er op ongewenste plekken haar verschijnt, de taille verdwijnt en de brosheid van nagels optreedt.

De oorzaak van dit alles is hormonale onbalans. De klachten zijn over het algemeen ook herkenbaar uit de puberteit. Moe, stemmingswisselingen, overgevoeligheid en recalcitrantie. Maar nu neemt de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron juist af, tot de menstruatie definitief stopt. Door deze afname krijg het mannelijke hormoon testosteron in de vrouw steeds meer de overhand.

Wat gebeurt er met uw nagels? Vanwaar die brosheid?

Door de afname van oestrogeen, verliest het onderhuidse steunweefsel aan kwaliteit. De huid wordt dunner, slapper en minder soepel. Ook speelt dit een rol bij de vochtregulatie van het lichaam en de doorbloeding van huid en slijmvliezen.
Een klant in de overgang herken je vaak aan een stugge huid, pigmentvlekken op handen en brokkelige, schilferige, broze nagels.

Aan de oorzaak is niet veel te doen, maar wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld een manicure verzorgen.
Een ander idee is het geven van een workshop in je nagelstudio, waarin een groep klanten wordt voorgelicht over de verzorging van nagels tijdens de menopauze.

Ook vrouwen die in de overgang zijn willen er goed verzorgd uitzien en daar kan je als nagelstudio bij helpen. Je zou naast voorlichting ook het gebruik van een goede, verzorgende nagelriemolie kunnen adviseren of een paraffine behandeling kunnen aanbieden.
Nagels met striae zou je eens licht kunnen vijlen met een fijne schuimvijl en daarna kunnen polijsten met hoogglans, waardoor de ribbels minder opvallen.

Voor oudere, bejaarden zou je kunnen overwegen om een tehuis te bezoeken om daar de nagels van de ouderen te verzorgen. Ze kunnen zelf de nagels niet goed meer verzorgen en het personeel heeft tegenwoordig niet veel tijd meer. Het zal zeer worden gewaardeerd.

Broze nagels, er is wat aan te doen.

Geen reacties gevonden