Nagelproblemen

Diverse nagelproblemen

  • Door
  • november 8, 2017

Nagelproblemen

Veel mensen hebben te maken met nagelproblemen. Nagels hebben dan ook dagelijks veel te verduren. Regelmatig in het water met ontvettende schoonmaakmiddelen en een stofwisseling die in de loop der jaren verandert, zorgen ervoor dat de nagels hun elasticiteit en stevigheid verliezen.

De groeisnelheid van de nagel bedraagt circa 0,10 tot 0,12 mm per dag. De gehele uitgroei van de nagel neemt ongeveer 9 maanden in beslag (per individu zal dit enigszins verschillen).

Ook de leeftijd heeft invloed op de groei. Na het 40ste levensjaar lijkt de groeisnelheid af te nemen.

De groeisnelheid neemt toe door: zwangerschap, nagelbijten of een bepaalde huidziekte.

Het afnemen van de groeisnelheid kan door koorts, ziekte, bepaalde geneesmiddelen of ondervoeding.

Meest voorkomende nagelproblemen zijn: splintering en groefjes (ribbels)

Splintering van de nagels

De nagelplaat bestaat uit laagjes. Deze zitten normaal vast aan elkaar. Door invloeden van buitenaf kunnen deze losraken. Bijvoorbeeld door veel contact met water, schoonmaakmiddelen, peuteren van de nagel, verkeerde vijl of een bot nagelschaartje. Deze laagjes splijten van elkaar en splinteren dan af. Om dit te voorkomen dient de nagel van vocht en vet te worden voorzien.
Verzorgende produkten zijn van belang om de vochtbalans weer op pijl te krijgen. Hierbij is 1 behandeling niet voldoende. Langere tijd is nodig voordat het resultaat te zien is (circa 6 weken).

Groefjes in de nagels

Te vaak de nagelriemen terug duwen of beschadigen door bijten of eraf trekken, veroorzaakt een verstoring van de groei van de nagelplaat (in de matrix de aanleg). Er kunnen dan ribbels ontstaan.
Bij een ernstige beschadiging kunnen er in de nagelplaat blijvende deukjes ontstaan.
De matrix heeft veel tijd nodig om te herstellen.
Tussentijds kunt u overwegen een ridgefiller te gebruiken. Dit is een verzorgende lak die vrij dik is en de groefjes opvult.

Geen reacties gevonden