Kruisbesmetting als oorzaak schimmelnagels?

Schimmelnagels opgelopen bij een nagelstudio ?

Naar een nagelstudio gaan voor een manicure en eventueel een pedicure is een perfecte manier om uw handen eens die welverdiende behandeling te laten geven. Het is een uurtje van ontspanning in een verder hectische dag en u heeft na afloop prachtige handen en nagels.

Zo zou het moeten zijn.... U moet echter wel opletten dat u niet met iets anders dan alleen mooie nagels de nagelstudio verlaat. Bijvoorbeeld met een schimmel. Beter bekend als schimmelnagels.

Nagelstudio's worden niet, zoals restaurants of ziekenhuizen, op hygiëne gecontroleerd door een officiele instantie. Ze zullen dus ook geen bezoekje krijgen van een gezondheidsambtenaar die kijkt hoe het staat met de plaatselijke hygiene en de kans om schimmelnagels op te lopen. Het is zelfs zo dat nagelstylistes geen diploma nodig hebben voor het uitoefenen van het vak. Dit betekent dat u zelf goed moet opletten op situaties waarin u zou kunnen worden besmet.

Hier zijn enkele tips waarmee u kunt voorkomen dat u in een nagelstudio schimmelnagels oploopt:

Schoon werken is belangrijk

Ziet de nagelstudio er schoon uit? Let op of de vloeren en tafels schoon zijn. Of afvalmandjes en -emmers regelmatig worden geleegd. Gebruikt men voor uw nagels, schone, nieuwe tissues en wattenpads en gooit men die van de vorige klant weg voordat men met uw behandeling begint? Ziet het personeel er netjes uit.?

Wegwassen van de infectiebron

Wast uw nagelstyliste haar handen met een desinfecterende zeep nadat zij de vorige klant heeft behandeld en trekt zij schone, nieuwe handschoenen van kunststof aan als zij met uw behandeling begint?

Steriele instrumenten en apparatuur

Van het wassen met alcohol gaat de schimmel die schimmelnagels veroorzaakt niet dood. De instrumenten zullen voor een bepaalde tijd moeten worden ondergedompeld in een speciaal daarvoor geschikt schimmeldodend middel. Daarbij kan men het beste werken met klantensets, waarbij iedere klant een eigen set nagelinstrumenten krijgt. Gebruik van een vijl waar zojuist een vorige klant mee is behandeld is vragen om schimmelnagels.

Bescherm uw nagelriemen

Bescherm uw nagelriemen want zij beschermen uw nagels. Laat door de nagelstyliste nooit uw nagelriemen wegsnijden. Kunstnagels staan dan misschien mooier, maar bacterien en schimmels krijgen dan juist vrij spel en de kans op schimmelnagels is groot. Het is beter ze zacht te maken met nagelriemolie en alleen het voorliggende vliesje terug te duwen met een speciaal houten spateltje.

Uw nagelstyliste is geen dokter

Nagelstylistes dienen zich alleen bezig te houden met uw nagels. Het bewerken van eeltlagen of het corrigeren van een ingegroeide nagel met mesjes of ander snijmateriaal hoort door uw huisarts te worden gedaan. Alleen deze kan de juiste diagnose stellen omtrent de oorzaak van de afwijking. Instrumenten die niet goed worden gereinigd en vervolgens op uw nagels worden gebruikt verhogen de kans op schimmelnagels.

Vermijd camouflage

Als u gele en verdikte nagels heeft, probeer deze dan niet te camoufleren met nagellak. Als het schimmelnagels betreft maakt u de kwaal hierdoor waarschijnlijk alleen maar erger. Beter is het om uw nagels 'lucht' te geven en uw huisarts te raadplegen.