Winterhanden en -voeten

Winterhanden zorgen ervoor dat veel mensen de kou met tegenzin tegemoet zien. De huid heeft in die periode veel te lijden onder de kou en droge lucht. Winterhanden en soms ook wintervoeten kunnen het gevolg zijn.

De huid is gevoelig voor kou en sommige mensen hebben daar meer dan gemiddeld last van. Winterhanden zijn pijnlijk, rood en jeuken. In ernstige gevallen zijn blaren en/of open plekken geen uitzondering. Er kan een erfelijke aanleg zijn. Een te laag lichaamsgewicht of slechte voeding kan de oorzaak zijn.

Natuurlijke reacties: Afhankelijk van de temperatuur, de duur van de koude waaraan de huid wordt blootgesteld en de snelheid van afkoelen en opwarmen,kan behoorlijk wat schade geven.

Bij een lage temperatuur:

- kunnen de huidcellen worden beschadigd door ijskristallen in het bloed

- bloedvaten gaan vernauwen, waardoor de toevoer van zuurstof en voedsel wordt gestremd.

- de afvoerende vaten kunnen hun werk niet doen waardoor er oedeem (vochtophoping) kan ontstaan.

- gaan we de handen warm wrijven dan kan er beschadiging op treden van de huid.

Bij milde bevriezing ontstaat roodheid van de huid. Bij ernstige bevriezing ontstaan blaren en zelfs gangreen (dood weefsel).

Er zijn globaal twee vormen van winterhanden of -voeten ofwel "perniones". Winterhanden en -voeten zijn wel de meest voorkomende. De 'diepe perniones', ook wel 'vetontsteking' genoemt komt vooral voor aan de zijkant van de benen en kan ontstaan bij bijv: paardrijden, motorrijden of schaatsen.

Huidafwijkingen die lijken op winterhanden zijn:

- afwijkingen van het auto-imuun systeem, waardoor ook blaren kunnen ontstaan

- door opkomende zweren, wanneer er sprake is van een slechte vaatvoorziening.

De kou kan ook de zuurstofvoorziening verstoren. Dit komt vaker voor bij mensen op hoge leeftijd of bij bijvoorbeeld suikerziekte.

Aandoening van het bloed.

Het bloed kan ook reageren op koude. Eiwitten kunnen neerslaan in de aderen en geven klachten bij mensen met vaataandoeningen als reuma en artritis. Samenklontering van het bloed komt bij veel mensen voor Als de stof die dit veroorzaakt verhoogd is geeft dit klachten. Dit kan voorkomen bij virale infecties.

Netelroos veroorzaakt door koude. Netelroos kan reeds optreden bij een korte blootstelling aan koude wind of regen. Het kenmerkt zich door een witte/rode huid en verdwijnt meestal binnen 2 weken. Vaak is dit erfelijk.

Belangrijk om winterhanden te voorkomen zijn:

- goede kleding, verwarming, thermokleding en goedzittende handschoenen.

- bij ernstige vormen van winterhanden kunnen vaatverwijderen medicijnen een uitkomst bieden. - ook kan het gebruik van lichtterapie de kwaal verhelpen

Als bevriezing heeft plaats gevonden mogen de handen wel worden opgewarmd met lauw/warm water. Vooral niet wrijven in verband met het beschadigen van de huid.