Nagelproblemen

Nagelziektes

  • Door
  • november 27, 2018

Wat vertellen nagels je over je gezondheid?

Als je je nagels goed kent dan kan je veranderingen herkennen. Deze kunnen duiden op ziektes die je op die manier snel op het spoor kan komen.

Een kleurverandering, bijvoorbeeld gelige of blauwige nagels, of brokkelige nagels, kunnen een indicatie zijn van onderliggende ziekte. Meestal zijn ze onschuldig maar extra aandachtig kan geen kwaad.

Wat kunnen jouw nagels je over je gezondheid vertellen?

Gele nagels

Gele nagels worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie. Wordt de infectie niet bestreden dan breidt de schimmel zich uit. De nagels worden steeds dikker en brozer. Het nagelbed trekt zich terug.

Soms wijst de gele verkleuring op een ernstige aandoening zoals diabetes, psoriasis, een longziekte of een schildklieraandoening.

Witte nagels

Witte nagels met donkere randen aan de bovenkant zouden kunnen wijzen op problemen met de lever, zoals hepatitis.
In combinatie met een gelige huid (geelzucht) zou dit nog een andere indicatie zijn voor een leverprobleem.

Bij kinderen zie je soms witte vlekjes op de nagels. Die zijn vaak de oorzaak van een lichamelijk trauma (ergens tegenaan stoten).

Blauwachtige nagels

Een blauwachtige verkleuring van de nagels kan wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam. Dit kan worden veroorzaakt door een longontsteking. Een licht blauwe zweem echter wijst eerder in de richting van diabetes.

Donkere banden onder de nagels

Donkere banden onder de nagels zijn soms een aanwijzing voor huidkanker maar kunnen ook door stoten of knellen zijn veroorzaakt.

Bleke nagels

Met het ouder worden ontstaan soms bleke nagels. Dit zou kunnen wijzen op ziektes als hartfalen, bloedarmoede, een leverziekte of ondervoeding.

Geribbelde nagels

Ribbels of putjes in het nageloppervlak zou een vroege indicatie kunnen zijn van de huidziekte psoriasis of van artritis. Dit gaat vaak gepaard met een rood-bruine verkleuring van de nagels.

Bij een klein deel van de bevolking begint psoriasis in de nagels.

Afgebrokkelde nagels

Een schimmelinfectie kan de oorzaak zijn van brokkelige nagels als dit gepaard gaat met een gelige kleur. De schimmel breekt de structuur van de nagels af waardoor deze gaat verbrokkelen.

Ontbreekt de gele kleur dan kan er sprake zijn van problemen met de schildklier.

Opgezette nagelrand

Een opgezette rode huid rond de nagel kan zijn veroorzaakt door een ontsteking van de nagelrand. Meer zeldzaam kan het duiden op een reumatische aandoening.

Een verdikte nagelrand in combinatie met rode puntjes kan een aanwijzing zijn van LE Lupus.

LE Lupus
LE Lupus

Afgebeten nagels

Nagelbijten op zich is alleen een vervelende gewoonte maar kan worden veroorzaakt door een dwangstoornis. Als men niet in staat is om te stoppen met nagelbijten dan is hulp van een dokter gewenst.

Neem het zekere voor het onzekere

De meeste indicaties betreffen geen ziektes maar worden gewoon veroorzaakt door de omgang in het leven. Schoonmaakmiddelen die nagels aantasten, een bezoek aan een zwembad (schimmelnagel) of het werken met gereedschap.

Indien er echter toch twijfel is kan er beter door een huisarts naar worden gekeken, die vervolgens kan doorverwijzen naar een specialist.

Neem dus het zekere voor het onzekere. Bij twijfel raadpleeg de huisarts.

Bron: Parafrase uit diverse bronnen

Geen reacties gevonden