Nagelproblemen

Oorzaak schimmelnagels door kruisbesmetting

  • Door
  • november 8, 2017
schimmelnagel

Kruisbesmetting als oorzaak van schimmelnagels?

Schimmelnagels opgelopen bij een nagelstudio ?

Naar een nagelstudio gaan voor een manicure en eventueel een pedicure is een perfecte manier om je handen eens die welverdiende behandeling te laten geven. Het is een uurtje van ontspanning in een verder hectische dag en je hebt na afloop prachtige handen en nagels.

Zo zou het moeten zijn…. Je moet echter wel opletten dat je niet met iets anders dan alleen mooie nagels de nagelstudio verlaat. Bijvoorbeeld met een schimmel. Beter bekend als schimmelnagels.

Nagelstudio’s worden niet, zoals restaurants of ziekenhuizen, door een officiële instantie op hygiëne gecontroleerd. Ze zullen dus ook geen bezoek krijgen van een gezondheidsambtenaar die kijkt hoe het staat met de plaatselijke hygiëne en de kans om schimmelnagels op te lopen. Het is zelfs zo dat nagelstylistes geen diploma nodig hebben voor het uitoefenen van het vak. Dit betekent dat je zelf goed moet opletten op situaties waarin je zou kunnen worden besmet.

Hier zijn enkele tips waarmee je kunt voorkomen dat je in een nagelstudio schimmelnagels oploopt:

Schoon werken is belangrijk

Ziet de nagelstudio er schoon uit? Let op of de vloeren en tafels schoon zijn. Of afvalmandjes en -emmers regelmatig worden geleegd.
Gebruikt men voor jouw nagels, schone, nieuwe tissues en wattenpads en gooit men die van de vorige klant weg voordat men met jouw behandeling begint?
Ziet het personeel er netjes uit?

Wegwassen van de infectiebron

Wast jouw nagelstyliste haar handen met een desinfecterende zeep nadat ze de vorige klant heeft behandeld.
Trekt ze schone, nieuwe handschoenen van kunststof aan, als ze met jouw behandeling begint?

Steriele instrumenten en apparatuur

Van het wassen met alcohol gaat de schimmel die schimmelnagels veroorzaakt niet dood. De instrumenten zullen voor een bepaalde tijd moeten worden ondergedompeld in een speciaal daarvoor geschikt schimmeldodend middel. Daarbij kan men het beste werken met klantensets, waarbij iedere klant een eigen set nagelinstrumenten krijgt. Het gebruik van een vijl, waar zojuist een vorige klant mee is behandeld, is vragen om schimmelnagels.

Bescherm je nagelriemen

Bescherm je nagelriemen want ze beschermen jouw nagels. Laat door de nagelstyliste nooit jouw nagelriemen wegsnijden. Kunstnagels staan dan misschien mooier, maar bacteriën en schimmels krijgen dan juist vrij spel en de kans op schimmelnagels is groot. Het is beter ze zacht te maken met nagelriemolie en alleen het voorliggende vliesje terug te duwen met een speciaal houten spateltje.

Jouw nagelstyliste is geen dokter

Nagelstylistes dienen zich alleen bezig te houden met jouw nagels. Het bewerken van eeltlagen of het corrigeren van een ingegroeide nagel met mesjes of ander snijmateriaal hoort door een huisarts te worden gedaan. Alleen deze kan de juiste diagnose stellen omtrent de oorzaak van de afwijking. Instrumenten die niet goed worden gereinigd en vervolgens op jouw nagels worden gebruikt verhogen de kans op schimmelnagels.

Vermijd camouflage

Als je gele en verdikte nagels hebt, probeer deze dan niet te camoufleren met nagellak. Als het schimmelnagels betreft maakt je de kwaal hierdoor waarschijnlijk alleen maar erger. Beter is het om jouw nagels ‘lucht’ te geven en de huisarts te raadplegen.

Geen reacties gevonden