Nagelverlenging

Is acryl slecht voor u

  • Door
  • november 8, 2017

Uw gezondheid en de slechte acryl

“Het was mijn trots, ik bedoel ik hield van mijn nagels” zei ze.

Maar dan, zoals miljoenen andere vrouwen, besloot ze kunstnagels te nemen. Een product dat beloofde langer, sterker en duurzamer te zijn dan haar natuurlijke nagels nl: acryl nagels.

Carol Webb bezocht een salon die een volledige set acrylnagels aanbood tegen een kortingsprijs.

Binnen twee dagen, zei ze, begon ze pijn te voelen, druk onder haar nagels en gevoelloosheid. Ze liet haar kunstnagels verwijderen, maar toen, tot haar schrik, werden haar nagels zwart en kwamen los van het nagelbed.

Webb was een van de vele vrouwen die een allergische reactie had gekregen op een lijm die door veel nagelstudio’s wordt gebruikt als goedkoop alternatief voor een veiliger middel. Dit ondanks de officiële instanties, die reeds tientallen jaren waarschuwen voor het gebruik van dit goedkope acryl dat “een schadelijk en giftige substantie is, die nooit op een natuurlijke nagel gebruikt zou mogen worden.”

Deze substantie, methyl methacrylate, ook bekend als MMA, is een goedkoop lijmmiddel die zorgt voor een sterke bevestiging en een snelle droging. Echter bij sommige vrouwen kan dit middel een allergische huidreacties veroorzaken op de plaats waar de kunstnagels de huid raakt. Bovendien kan het nagelbed onherstelbaar worden beschadigd. Volgens Dr. Shelley Sekula Rodriques een dermatoloog uit Texas, kan het middel in sommige gevallen zelfs een zenuwbeschadiging veroorzaken of een verergerde allergie. Niet bepaald goed voor uw gezondheid.

Het Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration), waarschuwde reeds in 1974 voor de gevolgen van het gebruik van MMA, waarna veel nagelstudio’s en fabrikanten overgingen op EMA (ethyl methacrylate), een veiliger maar veel duurder middel.

Nu, 6 jaar later, zijn Webb’s nagels nog steeds korte stompjes die, volgens de arts, nooit meer zullen aangroeien. Webb schaamt zich voor haar nagels en durft ze aan niemand te tonen. Ze betreurt de dag dat zij besloot van de goedkope aanbieding van die nagelstudio gebruik te maken. “Als je goedkoop wilt, is dit het gevolg”, zei ze “en ik had het nooit moeten laten doen.”

Webb heeft de studio aangeklaagd, maar deze neemt geen enkele verantwoordelijkheid.

Onderzoek onder Amerikaanse nagelstudio’s heeft aangetoond dat het middel MMA nog in veel gevallen gebruikt wordt. Op de vraag aan de nagelstudio eigenaars waarom men het middel nog gebruikt, gaf men in de meeste gevallen aan niets te weten van het gevaar van MMA m.b.t. uw gezondheid en acrylnagels. Vaak gaf men de schuld aan de leverancier. Maar bij controle van de leveranciers bleek in de flessen het middel MMA niet aanwezig. Het ligt dan ook voor de hand dat de nagelstudio’s het middel op de zwarte markt hadden gekocht om zodoende kosten te besparen.

Keurings instanties adviseren nagelstudio’s om alleen op EMA gebaseerde acryl te gebruiken.

(Bron ABCNews, 12 april 2002)

Wat kunt u zelf dan nog doen om contact met het MMA te voorkomen en uw gezondheid niet te schaden:

Let in ieder geval op de lucht die het middel verspreid. MMA verspreidt een bittere chemische lucht waarvan uw ogen gaan tranen.

Vraag het aan de nagelstyliste. Het gebruik van MMA of EMA staat meestal vermeld op de verpakking (mits men de inhoud niet heeft vervangen)

Als een nagelstudio een set aanbiedt voor minder dan 30 Euro, dan kan dit een teken zijn dat ze het goedkopere MMA gebruiken.

Maak bij voorkeur gebruik van een erkende nagelstyliste. Deze hebben tijdens hun opleiding gehoord van het gevaar van het middel MMA. (Is natuurlijk geen garantie dat zij het niet alsnog gebruiken)

Geen reacties gevonden