Nagelproblemen

Hoe kom je aan winterhanden en -voeten?

  • Door
  • november 8, 2017
wintervoeten

Winterhanden zorgen ervoor dat veel mensen de kou met tegenzin tegemoet zien. De huid heeft in die periode veel te lijden onder de koude en droge lucht. Winterhanden en soms ook wintervoeten kunnen het gevolg zijn.

De huid is gevoelig voor koude en sommige mensen hebben daar meer dan gemiddeld last van. Winterhanden zijn pijnlijk, rood en jeuken. In ernstige gevallen zijn blaren en/of open plekken geen uitzondering. Er kan een erfelijke aanleg zijn. Een te laag lichaamsgewicht of slechte voeding kan de oorzaak zijn.

Natuurlijke reacties: afhankelijk van de temperatuur, de duur van de koude waaraan de huid wordt blootgesteld en de snelheid van afkoelen en opwarmen, kan behoorlijk wat schade worden geleden.

Bij een lage temperatuur:

– kunnen de huidcellen worden beschadigd door ijskristallen in het bloed

– gaan de bloedvaten vernauwen, waardoor de toevoer van zuurstof en voedsel wordt gestremd.

– kunnen de afvoerende vaten hun werk niet doen waardoor er oedeem (vochtophoping) kan ontstaan.

– kan er beschadiging optreden van de huid als we de handen warm gaan wrijven.

Bij milde bevriezing ontstaat roodheid van de huid. Bij ernstige bevriezing ontstaan blaren en zelfs gangreen (dood weefsel).

Er zijn globaal twee vormen van winterhanden of -voeten ofwel “perniones”. Winterhanden en -voeten zijn wel de meest voorkomende. De ‘diepe perniones’, ook wel ‘vetontsteking’ genoemd, komt vooral voor aan de zijkant van de benen en kan ontstaan bij paardrijden, motorrijden of schaatsen.

Huidafwijkingen die lijken op winterhanden zijn:

– afwijkingen van het auto immuun systeem, waardoor ook blaren kunnen ontstaan

– opkomende zweren, wanneer er sprake is van een slechte vaatvoorziening.

De koude kan ook de zuurstofvoorziening verstoren. Dit komt vaker voor bij mensen op hoge leeftijd of bij bijvoorbeeld suikerziekte.

Aandoening van het bloed.

Het bloed kan ook reageren op koude. Eiwitten kunnen neerslaan in de aderen en geven klachten bij mensen met vaataandoeningen als reuma en artritis.
De samenklontering van het bloed komt bij veel mensen voor. Als de hoeveelheid stof die dit veroorzaakt is verhoogd, dan geeft dit klachten. Dit kan voorkomen bij virale infecties.

   

Netelroos veroorzaakt door koude.

Netelroos kan reeds optreden bij een korte blootstelling aan koude wind of regen. Het kenmerkt zich door een witte/rode huid en verdwijnt meestal binnen 2 weken. Vaak is dit erfelijk.

Belangrijk om winterhanden te voorkomen zijn:

– goede kleding, verwarming, thermoskleding en passende handschoenen.

– vaatverwijdende medicijnen. Bij ernstige vormen van winterhanden kunnen deze uitkomst bieden. Ook kan het gebruik van lichttherapie de kwaal verhelpen.

Als bevriezing heeft plaats gevonden mogen de handen wel worden opgewarmd met lauw/warm water. Vooral niet wrijven in verband met het beschadigen van de huid.

Geen reacties gevonden